Analytische balansen

Producten:2
  1. Analytische Balans NL 212x159
    CE-verified
    Analytische laboratorium balans NL , Scherp geprijsde, zeer nauwkeurige analytische balans. Voorzien van automatische...
  2. Antivibratietafel , Zeer stabiele tafel die dient als basis voor gevoelige precisie- en analytische ...

Wat is een analytische balans?

De aanduiding “balans” stamt uit het verleden en stond oorspronkelijk voor een mechanisch weeginstrument met twee weegarmen. De weegarmen vormden één geheel en in het midden was dit bevestigd aan een verticale staander. Aan elke weegarm hing een schaal; op de ene schaal werd het te wegen voorwerp geplaatst, op de andere een bekend gewicht.

Als de weegarmen precies horizontaal stonden, dus met elkaar in evenwicht waren, was het gewicht van het voorwerp gelijk aan het op de andere schaal geplaatste bekende gewicht. Later werden deze balansen voorzien van een schaalverdeling en verder verbeterd.

In de tegenwoordige tijd zijn laboratorium balansen en weegschalen elektronisch (digitaal) uitgevoerd. Hierdoor is een zeer grote precisie in de aflezing mogelijk geworden. Analytische balansen hebben een veel grotere nauwkeurigheid dan andere elektronische weegschalen. De meest voorkomende indeling (resolutie) van een “gewone” CE-gekeurde weegschaal is 3000 delen, dat wil zeggen dat een weegschaal met bijvoorbeeld een weegvermogen van 3 kg een aflezing heeft per 1 gram (3 kg = 3000 gram, 3000 gram gedeeld door 3000 delen = 1). Andere resoluties worden echter ook toegepast.

Een analytische balans daarentegen kan een indeling hebben tot wel 3.000.000 delen of meer! Analytische balansen hebben doorgaans een weegvermogen van enkele tientallen tot een paar honderd gram. Onze analytische balansen hebben een aflezing tot wel 0,01 mg (0,00001 g)! Deze balansen zijn door de grote precisie extra gevoelig voor b.v. tocht en trillingen.

Daarom moeten ze in een geconditioneerde omgeving worden opgesteld die vrij is van luchtstromingen en trillingen. Om trillingsvrij te kunnen wegen is optioneel een speciale weegtafel verkrijgbaar, een zogenaamde antivibratietafel.
Andere voorkomende benamingen van deze laboratoriumweegschalen zijn o.a. analytische laboratorium balans, analyse weegschaal, apothekersweegschaal, medicijnweegschaal.


© Henk Maas® Weegschalen B.V.