Precisiebalansen

Onze precisiebalansen zijn van voortreffelijke kwaliteit en zeer concurrerend geprijsd. Optioneel zijn ook diverse accessoires beschikbaar.
Producten:6
 1. Precisiebalans PB-II 212x159
  Power: battery and 230v adapter
  Precisiebalans PB-II Precisiebalans PB-II is een eenvoudige en zeer voordelige precisiebalans, voorzi...
 2. CE-verified
  Precisiebalans DS / DS-M / DS-C-M Precisiebalansen van de serie DS hebben een zeer snelle response, instelbare sta...
 3. Precisiebalans DK Plateau 108x105mm 212x159
  CE-verified
  Precisiebalans DK / DK-C-M De serie DK / DK-C-M bestaat uit precisiebalansen die zijn voorzien van een Ultr...
 4. BSK Bankweegschaal afneembare indicator 212x159
  Power: rechargeable battery and 230v adapter
  Precisiebalans BSK-HR Precisiebalans BSK-HR heeft een solide constructie, waarvan het weegplateau en h...
 5. Precisiebalans PBL 212x159 Precisiebalans PBL Precisiebalans PBL heeft een zeer snelle response, grote stabiliteit en betrouwb...
 6. Precisiebalans IPB 212x159
  CE-verifiedProtection class
  Precisiebalans IPB Precisiebalans IPB is een multifunctionele weegschaal met hoge capaciteit die zo...

Wat is een precisiebalans?

De aanduiding “balans” stamt uit het verleden en stond oorspronkelijk voor een mechanisch weeginstrument met twee weegarmen. De weegarmen vormden één geheel en in het midden was dit bevestigd aan een verticale staander. Aan elke weegarm hing een schaal; op de ene schaal werd het te wegen voorwerp geplaatst, op de andere een bekend gewicht.

Als de weegarmen precies horizontaal stonden, dus met elkaar in evenwicht waren, was het gewicht van het voorwerp gelijk aan het op de andere schaal geplaatste bekende gewicht. Later werden deze balansen voorzien van een schaalverdeling en verder verbeterd.

In de tegenwoordige tijd zijn balansen en weegschalen elektronisch uitgevoerd. Hierdoor is een zeer grote precisie in de aflezing mogelijk geworden. Precisiebalansen hebben een grotere nauwkeurigheid dan andere elektronische weegschalen. De meest voorkomende indeling (resolutie) van een “gewone” CE-gekeurde weegschaal is 3000 delen, dat wil zeggen dat een weegschaal met bijvoorbeeld een weegvermogen van 3 kg een aflezing heeft per 1 gram (3 kg = 3000 gram, 3000 gram gedeeld door 3000 delen = 1). Andere resoluties worden echter ook toegepast.

Een precisiebalans daarentegen kan een indeling hebben tot wel 60.000 delen! Precisiebalansen hebben doorgaans een weegvermogen van een paar honderd gram tot enkele kilo’s, maar ook grotere weegvermogens zijn mogelijk. De kleinste indeling is zo’n 0,01 gram op een weegvermogen van 220 gram.

Is er een nog preciezere indeling nodig, dan gebruikt men daarvoor een analytische balans. Deze balansen zijn zo nauwkeurig, dat ze extra gevoelig zijn voor b.v. tocht en trillingen. Daarom moeten deze in een geconditioneerde omgeving worden opgesteld die vrij is van luchtstromingen en trillingen.

Andere voorkomende benamingen van deze laboratoriumweegschalen zijn o.a. precisiebalans, precisieweegschaal, goudweegschaal, juweliersweegschaal, karaatweegschaal, medicijnweegschaal, tandheelkundige weegschaal.


© Henk Maas® Weegschalen B.V.